FILTRUL PURIFICATOR DE AER - 10.03.2014

Aerul comprimat produs de compresor este cald, umed si murdar. Trist, dar adevarat ! Rolul de curatire a aerului ii revine filtrului purificator de aer. Acesta trebuie sa indeparteze umiditatea, caldura si murdaria ( vapori de ulei, particule solide rezultate din frecarea pieselor din compresor ) din aer generate in timpul utilizarii compresorului. Calitatea unui filtru implica calitatea aerului respirat , insa depinde de timpul de utilizare,  limita ce depinde de temperatura mediului ambiant, umiditate, noxe, uzura compresorului de aer. Un filtru purificator de aer contine: silicagel cu rol de retinere a umiditatii din aer si carbune activ cu rol de neutralizare a mizeriei. Caldura, din pacate, nu este retinuta in niciun fel. Aerul in butelie este fierbinte in butelie, mai ales vara. Incarcam butelia la 200 bar si dupa un timp, cand butelia se raceste, presiunea scade cu aproximativ 20 bar.

Dupa cum stim, aerul contine teoretic 21% oxigen si 79% azot, desi practic intr-o concentratie mica contine si alte gaze. Monoxidul de carbon si Bioxidul de carbon intra in categoria si alte gaze, cu o pondere din ce in ce mai mare printre poluantii devastatori. Toate materiile/ substantele folosite pentru combustie contin carbon sub forma de combinatii chimice care se oxideaza si se transforma in bioxid de carbon, iar daca arderea este incompleta in monoxid de carbon.

Filtrul purificator nu retine monoxidul de carbon si nici bioxidul de carbon.

Ambele sunt gaze fara gust sau miros. Bioxidul de carbon desi este prezent, nu este toxic decat in concentratii plecand de la 3%. Monoxidul de carbon insa este foarte periculos iar existenta unei substante care sa-l neutralizeze este absolut necesara. Hopcalite si Monoxycon sunt substante importante folosite pentru neutralizarea monoxidului de carbon. Necesitatea existentei unei doze de neutralizare a monoxidului de carbon in filtrul purificator devine obligatorie in conditiile in care exista riscul de deces chiar si sub 0,1% CO in aerul respirat.

Simptome ale intoxicatie cu monoxid de carbon:

- la expunere redusa:  durere de cap, ameteli,

- la expunere medie: durere de cap persistenta cu senzatia de zvacnire, oboseala, ameteala, greata, voma, ritm cardiac si puls rapid, reflexe si vedere slabita;

- la expunere riidicata: convulsii, pierderea cunostiintei, coma, deces.

Durata de expunere:

- 0,1%CO in aer respirat - deces intr-o ora;

- 1%CO in aer respirat - deces in 15 minute;

- 10%CO in aer respirat - deces instant.